Ewona & Meritorin koulu: Turvallinen ympäristö oppimisen tukena

15.06.2022
Ewona referessi - Meritorin koulu

Kivenlahdessa sijaitsevan Espoon kaupungin Meritorin koulun peruskorjaus valmistui joulukuussa 2020. Liikuntasalin aaltomuotoinen katto sai uuden ilmeen Ewonan läpivärjätyillä, mustilla akustiikkapaneeleilla.

Apua sisäilmaongelmiin peruskorjauksesta

Meritorin koulun suunnittelussa tärkein tavoite oli luoda terveellinen ympäristö lapsille ja nuorille. Turvallinen ympäristö tarjoaa oppimisen ja kasvamisen tiloja pitkälle tulevaisuuteen. Meritorin koulun peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimivat Arkkitehdit Q4 Oy. Arkkitehti Leila Arosarka kertoo projektista.

”Meritorin koulun korjaus oli peruskorjausprojekti. Koulussa oli sisäilmaongelmia, ja kohteen suunnittelu lähtikin siitä liikkeelle”, Arosarka kertoo.

Vuonna 1987 valmistunutta, n. 320 oppilaan koulurakennusta purettiin projektissa laajasti. Remontissa rakennuksien alapohja-, ulkoseinä- ja väliseinärakenteet pintarakenteineen uusittiin kokonaan.

”Kohde oli niin vaurioitunut, että se piti purkaa ihan runkoon asti. Rakennuksesta jäi jäljelle vesikatto, pystyrunko, ja välipohja. Sisäilmaongelmat koulussa johtuivat huonokuntoisista rakenteista”, Arosarka toteaa.

Saneerauksen yhteydessä rakennuksen sisällä tehtiin mittavia uusintatöitä. Erityistä huomiota kiinnitettiin sisäilman laatuun.

Akustiikkalevyjen muotoiltavuus avainasemassa

Kouluissa ongelmana voivat olla sisäilmaongelmien lisäksi korkea melutaso erityisesti luokkahuoneissa, liikunta- ja ruokailutiloissa. Silloin tarvitaan asiantuntevaa akustiikkasuunnittelua.

”Ewonan valinta lähti liikuntasalista. Liikuntasalin uniikki katto on aaltomainen ja se haluttiin säilyttää. Rakennusvalvontakin edellytti, että aaltomainen alakatto pysyy sellaisenaan”, Arosarka kertoo.

”Peruskorjauksessa oli tiukkaa rakenteiden mitoituksessa. Siinä tuli mieleen Ewonan musta levy, joka taipui aaltomaiseen muotoon mukavasti”, hän jatkaa.

”Aaltomuotoon taivutettujen akustiikkalevyjen päälle tuli lautarimoitus, josta musta Ewonan levy näkyy kauniisti läpi”, Arosarka kuvailee.

Asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua

Allergiavapaat Ewonan akustiikkalevyt on varustettu rakennusmateriaalien ja ilmanvaihtotuotteiden päästöluokitusten M1-tunnuksella. Sisätilojen rakennusmateriaalit vaikuttavat suoraan sisäilman laatuun.

”Ewona täytti kaikki määräykset, mitä edellytettiin niin äänenvaimennukseltaan kuin ulkonäöltäänkin”, Arosarka summaa.

”Saimme hyvin apua Ewonalta. He saivat heti juonesta kiinni ja ymmärsivät, mikä olisi meidän kannaltamme paras ratkaisu. Sattumoisin tuotettakin oli varastossa”, Arosarka kertoo.

”Kesken projektin tuli muutos, johon Ewonalla osattiin reagoida. Projekti laajentui ruokalaan, jonne tehtiin samanlainen ristikkokatto ja Ewonan akustiikkapaneelit siellä takana”, hän jatkaa.

Meritorin koulun saneeraus on hieno esimerkki siitä, miten turvalliset ja rakennusteknisesti toimivat ratkaisut voivat olla myös visuaalisesti vaikuttavia.

”Voin suositella Ewonaa – yhteistyö toimi ja suunnittelijalle palvelu oli hyvää. Työmaallekin kokemus oli varmasti positiivinen, sillä tavarat tulivat sovitusti ja ajallaan”, Arosarka päättää.

Liittyvät referenssit

Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät