Ristipuron päiväkotiin puhdasta sisäilmaa

16.10.2023

Vantaalla Ristipuron päiväkodin sisäilmaongelmat eskaloituivat oireiluun, joten rakennukseen haluttiin muutoksia lasten ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Päiväkodissa toimii kahdeksan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmää. Kiinteistö on rakennettu vuonna 1987 ja sen lisärakennus on valmistunut vuonna 2000.

Päärakennukseen on tehty kattava pintakosteuskartoitus ja tarkentavia kosteusmittauksia vuonna 2020. Alapohjarakenne oli kosteuskartoituksen perusteella kuiva, mutta merkkiainekokeissa havaittiin ilmavuotoa alapohjan alta, joka heikentää sisäilman laatua. Ilmavuotoja pääsi myös epätiiviin höyrynsulkumuovin kautta sisätilaan. Yläpohjarakenteissa havaittiin yhdessä avauskohdassa paikallista mikrobikasvustoa, kohdassa oli kosteusjälkeä höyrynsulkumuovissa. Höyrynsulkumuovin tiiveydessä ja asennuksessa havaittiin myös puutteita.

Tiloissa tehdään vuoden 2023 aikana erittäin laajat purku- ja jälleenrakennustyöt, jossa vaurioituneet rakenteet poistetaan ja uusitaan. Päärakennuksen sisäilmakorjauksessa tiivistetään rakenteet, läpiviennit ja rakenneliittymät. Lattiarakenne kapseloidaan ja lattian pintamateriaalit uusitaan. Lisäksi uusitaan valaistus ja alakatto koko rakennuksessa. Kaikki seinäpinnat maalataan ja tehdään pieniä tilamuutoksia sekä uusitaan kalusteet ja varusteet. Myös ilmanvaihto uusitaan.

Korjausten suunnittelussa on Vantaan kaupungin mukaan otettu huomioon tiloissa aiemmin tehtyjen sisäilmaselvitysten tulokset. Korjausmenetelmät on valittu siten, että ne nykytietämyksen mukaan huolellisesti toteutettuina estävät päästöjä ja epäpuhtauksien kulkeutumista sisäilmaan.

Sisäilmaremontti aloitettiin keväällä 2023 Jokarak Oy:n toimesta. Kolmen kuukauden työskentelyn jälkeen osa päiväkodista alkaa olla luovutettavissa ja toisen puolen remontointia voidaan jatkaa. 

”Koko päiväkodin rakennus purettiin siis sisäpuolelta lattiasta kattoon. Samalla tehtiin myös huonerakenteisiin muutoksia. IV-koneet vaihdettiin, keittiö purettiin, sähköt uusitaan ja kaikki pinnat tulevat olemaan uutta.” kertoo rakennusmestari Josu Schauman Jokarak Oy:sta.

”Ewonan tuotteet valittiin käyttöön suunnitelmien pohjalta, koska Ewona on sisäilmaterveellinen; siitä ei lähde pitoisuuksia, kuituja tai mitään muutakaan haitallista. Ewonan Basic- ja Exellance -eristeitä on käytetty uusissa väliseinissä äänieristeenä ja myös kaikki alakatot ovat Ewonaa. Yhteensä tuotetta kohteeseen on tilattu noin 1400 m2.”

Myös asentaminen on Schaumanin mukaan ollut tehokasta ja helppoa.

Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät