Ewona & Harjavallan liikunta- ja uimahalli – Toimivan sisäilmaston rakentaminen vaativaan ympäristöön

19.10.2022
Katosta seinille laskeutuvia valkoisia Ewona Acustica Basic -akustiikkalevyjä Harjavallan liikuntahallissa.

Vuonna 2013 valmistuneeseen Harjavallan liikunta- ja uimahalliin haluttiin luoda akustoinnilla miellyttävä äänimaailma. Tilan luonteen vuoksi tarvittiin materiaali, joka ei sido kosteutta eikä altistu homehtumiselle mutta kestää liikuntatilojen kovan käytön ja iskut.
Korkeatasoisia sisäkattoja ja seiniä PVC-pohjaisesta kierrätettävästä kopolymeeri-materiaalista valmistava Barrisol toimitti Harjavallan liikunta- ja uimahalliin sisäkatot. Harri Suoperä työskentelee tuotepäällikkönä Barrisolilla, ja valotti hankkeen taustoja.

Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=YyKTPkwYNaw

Kosteista höyryistä ympäristöystävällisyyteen

“Uimahallin puolella suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa on huomioitava erityisesti tilan kosteus ja altaasta nousevat kloorihöyryt. Liikuntahallin puolella erityisvaatimukset syntyvät sen sijaan käyttäjistä – hallit ovat kovassa käytössä ja akustiikkalevyjen on kestettävä esimerkiksi kovalla voimalla seinään lentävät koripallot. Materiaalin pitää olla hyvin iskunkestävä ja joustava”, Suoperä kertoo.

Koska myös ympäristöystävällisyys nähtiin tärkeänä, valittiin Harjavallan liikunta- ja uimahalliin Ewonan mustia 50 mm Acustica Basic -akustiikkalevyjä. Liikuntahallin puolella käytettiin lisäksi katosta seinää pitkin alas laskeutuvaa akustointia ottamaan seinän iskut vastaan.

Ewonaan valintaan vaikutti myös materiaalin ekologisuus. Jopa 85-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista valmistetuilla tuotteilla luodaan tulevaisuuden sisäilmasto, joka kestää aikaa ja käyttöä.

Ewonan tuotteissa on muutakin 

Pitkälti yli 20 vuoden kokemuksella Suoperä tuntee eri tuotteiden hyödyt. Hän tietää miten mahdolliset ongelmatilanteet voidaan välttää oikeilla tuotevalinnoilla: “Jos tilassa pääsee syntymään vesivahinkoja esimerkiksi katon vuotaessa, ja vettä tippuu Ewonan levyjen päälle, ei niitä tarvitse vaihtaa. Ewonan materiaali kuivuu itsestään. Tämä on kosteissa tiloissa äärettömän arvokas ominaisuus.”

“Ewonasta ei myöskään lähde kuituja huoneilmaan, toisin kuin muista villamateriaaleista”, hän jatkaa. Pölytöntä ja allergiavapaata Ewonaa käytetään Harjavallan liikunta- ja uimahallissa myös valon ohjaukseen – valkoinen pinta heijastaa hyvin valoa. Samalla saadaan lisää akustiikkaa aikaiseksi.

Lopulta kaikki vaihtui Ewonaksi

Harri Suoperä koki Ewonan tuotantoketjun hyvin joustavana. Barrisol pystyi itse määrittelemään mitä haluttiin, ja Ewona toteutti kaiken mitä toimitukseen pyydettiin. “He mukautuvat kaikkeen. Kaikki tilaukset on muutettu aina Ewonaksi – johtuen myös siitä, että niitä pystytään teettämään isoina arkkeina.”

Suoperä näkee arvon myös toimitusten täsmällisyydessä: “Ewonalla ei ole ollut kertaakaan vuoden 2009 jälkeen mitään toimitusvaikeuksia, vaan kaikki toimii kellontarkasti. Emme ole joutuneet tekemään ainoatakaan reklamaatiota.”

Liittyvät artikkelit ja referenssit

Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät