Suomalainen valaistusratkaisujen toimittaja Greenled teki vuonna 2013 tempun, joka ällistytti monia. Yhtiö nimittäin siirsi koko tuotantonsa kaukoidästä Suomeen – aikana, jolloin moni oli tekemässä juuri päinvastoin.
”Aasian reissu oli kokeilu, joka kannatti tehdä, koska se opetti meille mikä on tärkeintä: asiakaslähtöinen, kotimainen, kestävän kehityksen periaatteita noudattava valmistus ja tuotteet”, kertoo Greenledin toimitusjohtaja Pertti Tahvanainen. ”Tuotannon palauttamista Suomeen ei ole tarvinnut katua.”
Greenled toimittaa asiakkailleen valaisimia ja niiden ohjausjärjestelmiä, eli valoa. Yksinkertaiselta kuulostavaa asiaa on tutkittu yhtiössä perinpohjaisesti, ja valosta onkin löydetty yllättäen paljon muutakin kuin miltä se aluksi näyttää.
”Me aloimme jo vuosia sitten puhua ihmiskeskeisestä valaistuksesta”, Pertti Tahvanainen sanoo. ”Eivät koneet tarvitse valoa. Ihmiset tarvitsevat.”
Tahvanaisen mukaan eri tutkimuksissa on yhtäpitävästi havaittu, että suurin ihmisten jaksamiseen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä on valo. Seuraavaksi tulee lämpö, ja kolmanneksi kuuloaistin kautta vaikuttavat tekijät, siis äänet.
”Valoa on oltava riittävästi, ja sen on oltava hyvälaatuista. Laatuun vaikuttavat värilämpötila, valon tasaisuus, oikea suuntaus ja monet muut tekijät. Työtilojen lämpötilassa puolestaan on yhden asteen toleranssi, esimerkiksi toimistossa alle 20 astetta on liian kylmä, yli 21 on liian lämmin. Nämä ovat täysin yleispäteviä lukuja”, Tahvanainen kertoo. ”Äänimaailman osalta on selvää, että kaikuvat ja meluisat avokonttorit ovat huono ratkaisu. Tuotannossa, jossa melua syntyy väistämättä, on panostettava kaiun vähentämiseen ja miellyttävien ääniympäristöjen luomiseen esimerkiksi akustiikka- ja kaiutinratkaisuja yhdistämällä.”
Koska Greenled tuottaa hyvinvointia lisääviä ratkaisuja asiakkailleen, yhtiö haluaa tehdä samaa myös omille työntekijöilleen. Oulun Oritkariin valmistuvien uusien tuotantotilojen suunnittelussa otettiin huomioon korkealaatuiset työympäristötekijät alusta pitäen.
”Akustiikkatuotteita on tarjolla paljon”, Pertti Tahvanainen toteaa. ”Mutta useista käytettävistä materiaaleista löytyy pölyäviä tai allergiaa aiheuttavia raaka-aineita, mahdollisia kosteuden kerääjiä tai muita sisäilmaa heikentäviä tekijöitä. Täysin pölyttömiä ja allergiavapaita ratkaisuja tarjoava Ewona ei ollut halvin vaihtoehto, mutta mitä maksaa yksi sairauslomapäivä? En miettinyt asiaa sen enempää.”
Tahvanainen muistuttaa vielä, että tänä päivänä yrityksen vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat asioita, joiden täytyy vaikuttaa kaikkeen liiketoiminnan johtamiseen. ”Kun nämä otetaan huomioon, Ewona oli meidän arvojemme mukainen ja vastuullisin valinta.”