Mikkeliin rakentuva Saimaanportin yhtenäiskoulu on uudisrakennushanke, jossa puretun Urpolan koulun paikalle rakennetaan uusi koulurakennus. Uuteen kouluun asettuvat yhtenäiskoulun 1.-9. luokat sekä erityisopetuksen tilat samoille luokkatasoille.
Monitoimitaloksi puhuteltu rakennus sisältää myös liikuntapalvelut kuten liikunta- ja kuntosalin sekä ulkopelikenttiä ja ulkotelineitä, jotka toimivat lähiliikuntapaikkana iltaisin ja viikonloppuisin. Myös nuorisopalvelut, iltapäiväkerho ja kansalaisopisto sijoittuvat monitoimitaloon. Koulun tilat sopivat myös moninaisen ilta- ja viikonloppukäyttöön.
Koulu on suuri ja palvelee yhteensä noin 850 oppilasta ja 120 henkilökunnan edustajaa. Suuri määrä toimintoja tarvitsee myös suuret tilat – huonealaa on reilu 10 000 neliötä. Maanrakennustyöt kohteessa aloitettiin toukokuussa 2022 ja työmaan luovutus on sovittu tammikuun alkuun 2024.
Puhdas sisäilma ja
akustiikka ovat tärkeitä
Mikkelin kaupungin projektipäällikkö Juha Härkönen kertoo, että kaupungin kriteerit KVR-urakan toteuttamiselle määrittyivät hyvin pitkälti rakennuksen terveellisyyden, turvallisuuden ja elinkaaren näkökulmasta.
”Nämä sisäilma-asiat ovat olleet varmasti jokaisessa kunnassa puheenaihe viimeiset vuosikymmenet. Siksi halusimme tehdä ratkaisuja, jotka olisivat nykypäivän tiedolla mahdollisimman vähäriskisiä.”
Rakennuksen eristeiden osalta päätettiin, että kuitueristeitä rakennukseen ei asenneta. Eristeeltä haluttiin myös rakenne, joka ei ime kosteutta.
”Myös rakennuksen äänieristys- ja akustiikkaratkaisut halusimme koulurakennuksiin verrattuna keskimääräistä korkeammalle tasolle. Vaatimuksia ääneneristyksen osalta tulee myös siitä, että rakennus sijaitsee lähellä vilkasliikenteistä tietä.”
Ekologisuus
mukava yllätys
Rakennuksen sisäilmaratkaisut viedään loppuun saakka myös kalusteratkaisujen osalta.
”Yhtenä esimerkkinä voin kertoa, että kalusteiden kuten sekä kiinteiden että irrallisten kaappien päälliset tulevat olemaan vinoja, jotta sinne ei voida varastoida tavaraa pölyä keräämään,” Härkönen vinkkaa.
Rakennuksen suunnittelussa kuultiin siksi myös puhtaanapidon edustusta.
”Heillä oli oma sanottavansa esimerkiksi lattiamateriaalien valintaan.”
Myös elinkaariajattelulla oli painoarvoa valinnoissa. Kaupunki halusi mahdollisimman pitkäikäisiä ratkaisuja.
”Vaikka ekologisuus ei ollutkaan painavin kriteeri valita Ewonan väliseinäeristeitä, niin tuotteen kotimaisuus, kierrätysaste ja kierrätettävyys olivat todella positiivinen lisä.”
Vihreät arvot näkyvät projektissa mm. siinä, että ulkoseinäelementit on valmistettu parin kilometrin päässä.
”Siitä tulee aika iso etu hiilijalanjälkeä ajatellen.” Härkönen päättää.
Hyvä asennettavuus
helpottaa työmaalla
Rakennuspäällikkö Ville Kupiainen NCC:ltä kertoo, että kohteen väliseinäeristeiden materiaalivaatimuksien takia eriste valikoitui kahden toimijan tuotteista.
”Päädyimme näistä Ewonaan aiempien kokemustemme perusteella. Olemme käyttäneet Ewonan tuotetta mm. Kuopion Taidelukio Lumitin projektissa.”
Rakentamisen aikainen puhtausluokka on P1 ja IV-järjestelmien puhtausluokka on P1. Suunnittelu ja toteutus tehdään Kuivaketju 10 -periaatteen mukaisesti.
”Väliseinäeristeen asennettavuudessa nimenomaan helppous ja muokattavuus on meille tärkeä asia. Siihen pinnoittamaton Ewonawool toimii hyvin,” Kupiainen lisää.
Työnjohtaja Mikael Heikkinen kertoo, että Ewona keräsi paljon positiivisia huomioita, jotka kirjattiin NCC:n Best Practise -ohjelman muistiinpanoihin.
”Eristeiden toimitus oli ajallaan ja kaikki tuli, mitä pitikin. Asiakas otettiin hyvin huomioon, sillä saimme toiveidemme mukaisesti toimituksille meille sopivan lavakoon. Kaikilta toimijoilta tämmöinen ei onnistu. Ewonan oma villaveitsi on hyvä ja sillä eristeen leikkaaminen onnistuu muita veitsiä paremmin. Asennettavuus on myös mineraalivillaa parempi, sillä jäykempi materiaali pysyy paikallaan paremmin eikä tipahda rankojen välistä. Myös pölisemättömyys tekee asentamisesta miellyttävää.”
Virtuaaliselle työmaalle ja kohteen omalle sivulle pääset tästä.