Rakennukset eivät ole ikuisia – siihen on herätty myös rakennussuunnittelussa, kun viime vuosien aikana on jouduttu purkamaan paljon erilaisia kohteita, joista syntynyt jätemäärä on valtava ja välillä vaikea käsitellä. Rakenteiden ja materiaalien elinkaari on aina rajallinen, joten jo suunnitteluvaiheessa olisi hyvä olla mietittynä, mitä tuotteelle käytön jälkeen tapahtuu. Ekologinen rakentaminen onkin otettava huomioon alusta lähtien.
Yhä useammin arkkitehdit saavat tilaajalta selkeän toivelistan, jossa otetaan huomioon projektin ekologiset vaikutukset. Oululaislähtöisen arkkitehtitoimisto Avarion sisustusarkkitehti Hanne Juola kertoo, että ottaa omassa suunnittelutyössään huomioon materiaalien kierrätettävyyden aina mahdollisuuksien mukaan. ”Parasta on, kun voin käyttää materiaaleja, joissa on jo valmiiksi iso kierrätysaste ja ne ovat myös elinkaarensa jälkeen kierrätettävissä.”
Ekologisuus ohjaa suunnittelua
Avariossa työskentelee 24 suunnitteluosaajaa, jotka suunnittelevat pääosin kouluja ja päivä- ja hoivakoteja. Yrityksessä on sitouduttu luomaan rakennuksia, joissa myös ympäristö otetaan huomioon kestävästi. Avarion ympäristöjärjestelmää on kehitetty yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Ekokompassin kanssa. Sen avulla kartoitettiin suunnittelun ympäristövaikutukset ja laadittiin ympäristöohjelma tavoitteineen. Järjestelmän auditoi ulkopuolinen asiantuntija.
”Olen käyttänyt Ewonan tuotteita kymmenissä koulukohteissa ja syynä valintaan on allergiaturvallisuus ja M1-päästö- ja puhtausluokitus. Myös äänenvaimennuksen täytyy yleensä olla A-luokkaa. Ewonan tuotteissa tämä kaikki toteutuu.” Ekologinen rakentaminen onkin kokonaisvaltaista. Hauskaa Juolasta on myös se, että samalla voidaan tukea Oulun seudulla toimivaa yritystä. ”Vaikka en aluksi tiennytkään, että tehdas löytyy niinkin läheltä kuin Haukiputaalta!”
Äänimaailma luo viihtyisyyttä
Juola kertoo, että esimerkiksi koulun tai päiväkodin suunnittelussa on otettava huomioon tilojen toimivuus eri ikäryhmille. ”Lapset voivat olla tiloissa pitkiäkin päiviä. Ääniympäristö on silloin todella tärkeä, sillä rauhallinen äänimaailma lisää viihtyisyyttä.” Akustiikkaa parannetaan käyttämällä katoissa akustiikkalevyjä. Myös seiniä voidaan akustoida ja lattian pintamateriaalitkin voidaan valita pehmeämmiksi, akustoiviksi vaihtoehdoiksi.
Myös hoivakotien äänimaailma on tärkeä, jotta tila tuntuu kotoisalta. ”Lisäksi niissä täytyy ottaa huomioon tilojen selkeys, sillä asukkailla voi olla heikentynyttä näkö- tai havainnointikykyä. Tiloissa on voitava liikkua esteettömästi.”
Akustinen rimapaneeli kiinnostava uutuus
Ewonan akustinen rimapaneeli on Juolan mielestä kiinnostava uutuus, ja hän uskoo käyttävänsä sitä vielä monissa kohteissa. ”Esteettinen rimapaneeli on sisustuksellisesti hyvä ratkaisu.” Valmis ja helposti asennettava rimapaneeli on myös työmaille tervetullut helpotus, kun rimoitusta akustiikkalevyn päälle ei tarvitse tehdä käsin yksittäisistä rimoista.
Akustisessa rimapaneelissa käytetään Ewonan muidenkin tuotteiden tapaan korkean kierrätysasteen materiaalia. Myös ne ovat päästöttömiä, sisäilmaturvallisia ja kierrätettäviä. Tuote on myös täysin kotimainen. ”Ewonan tuotteista ei ole tullut asiakkailta mitään reklamaatioita tietooni. Siksikin niitä on miellyttävä käyttää,” Juola päättää.
(Huom. Avario on yhdistynyt Arco Architecture Companyyn 01/2023.)