Man ville att hälsovårdscentralen skulle vara en helande miljö i Nyslott

27.08.2024
Etelä-Savon hyvinvointialueen Sosterin Savonlinnaan vuonna 2022 valmistunut pääterveysasema ulkoa päin.

Nyslott nya huvudhälsovårdcentral stod klar i april 2022. Den nya hälsovårdscentralen är en perfekt kontrast till de typiskt trånga och dunkla utrymmen som byggdes på 1980-talet. Inredningslösningarna och materialvalen har gjorts av Riitta Pikkuhookana, inredningsarkitekt på Reino Koivula Oy, som säger att teman och det visuella utseendet på hälsovårdscentralen i Nyslott är starkt baserade på den lokala och omgivande naturen. Östra Savolax geografi och orter har också beaktats vid namngivningen av våningarna, där man har använt ortsnamn från sjukvårdsdistriktet Soster. 

Pikkuhookana säger att lokala berättelser och mytologier kommer till liv som illustrationer på olika ytor. Illustrationerna är gjorda av arkitekten och illustratören Mikko Sinervo. Enligt Pikkuhookana har dock huvudfokus legat på den fantastiska utsikten från de väggstora fönstren på olika sidor av byggnaden. Bra feedback har erhållits från kunderna. De har beskrivit den nya vårdcentralen som en härlig, ljus och helande miljö. Den akustiska panelen ger också ett bra ljudklimat.

Storslagna landskap kommer till sin rätt på Nyslott huvudhälsostation.

Akustikpanel skapar en behaglig ljudmiljö

Akustik och ett rent inomhusklimat som främjar välbefinnandet spelar en viktig roll i valet av material för vårdcentralen. Pikkuhookana säger att hon använder Ewonas produkter just på grund av deras akustiska egenskaper. 

Ewonas akustikpaneler används ofta i krävande miljöer, t.ex. skolor eller förskolor, för att förstärka positiva ljud som tal och avvisa skadliga ljud som buller. Ewonas akustikpanel är också idealisk för hälsovårdinrättningar tack vare allergimärkningen från Astma- och allergiförbundet. Allergimärkningen är ett tecken på att de material och ämnen som används vid tillverkningen av en produkt inte irriterar eller sensibiliserar huden. Förutom sina välbefinnandehöjande egenskaper skapar Ewonas produkter vackra, livsuppehållande utrymmen. I den största vårdcentralen har väggar och tak försetts med en lamellvägg av askfanér. 

”Det handlar inte bara om att skapa en varm atmosfär, utan också om att skapa en behaglig ljudmiljö”, säger Pikkuhookana. 

Den akustiska ytan av askfanér ger en behaglig ljudmiljö.

Ewona-produkter är det installatörsvänliga valet 

Usko Räisänen, installationschef på Inlook Oy, som deltog i byggprojektet för den nya hälsovårdscentralen i Nyslott, säger att Ewona var ett naturligt val för det material som användes i hälsovårdscentralen. Ewonas produkter är allergivänliga och har uppnått M1-klassificering för utsläpp och renhet, vilket gör dem idealiska för vårdenheter.

Akustikpaneler kan användas för att uppnå ett perfekt inomhusklimat för en hälsovårdscentral, men Räisänen säger att man vid valet av material också måste fästa särskild uppmärksamhet vid att det ska vara lätt att installera. Akustikpanelen Ewona tillverkas med återvunnen polyester som huvudsakligt råmaterial, vilket inte förorenar eller släpper ut skadliga ämnen i miljön, inte ens under installationen.

Räisänen gillar också Ewonas akustikpaneler för deras lätthet och anpassningsbarhet till platsen. Huvudhälsocentralen i Nyslott var planerad att ha en viss akustik på taket och bakom väggbeklädnaden, så Räisänen ansåg att Ewonas produkter var det perfekta valet för platsen.  

Kontakta oss

*” anger obligatoriska fält