Välstånd och ansvar är inte ord, det är handlingar

27.08.2024
Pertti Tahvanainen pitää valkoista akustiikkalevyelementtiä käsissään Greenled Oy:n tuotantotiloissa.

År 2013 gjorde Greenled, en finsk leverantör av belysningslösningar, ett stunt som förvånade många. Faktum är att företaget flyttade hela sin produktion från Fjärran Östern till Finland – i en tid då många gjorde tvärtom.

”Resan till Asien var ett experiment som var värt att göra eftersom den lärde oss det viktigaste: kundorienterad, inhemsk, hållbar tillverkning och produkter”, säger Pertti Tahvanainen, VD för Greenled. ”Det har inte funnits någon anledning att ångra att produktionen flyttades tillbaka till Finland.”

Greenled förser sina kunder med armaturer och dess styrsystem, det vill säga ljus. Det som låter enkelt har undersökts grundligt av företaget, och överraskande nog har ljus avslöjats att vara mycket mer än det först verkar.

”Vi började prata om människocentrerad belysning för flera år sedan”, säger Pertti Tahvanainen. ”Maskiner behöver inte ljus. Människor behöver.”

Enligt Tahvanainen har olika studier konsekvent visat att den största faktorn som påverkar människors välbefinnande och välmående är ljus. Därefter kommer värme, och sist de faktorer som påverkar hörselsinnet, det vill säga ljud.

”Det måste finnas tillräckligt med ljus och det måste vara av god kvalitet. Kvaliteten påverkas av färgtemperatur, ljusets jämnhet, korrekt riktning och många andra faktorer. Temperaturen på arbetsplatsen har å andra sidan en tolerans på en grad, till exempel på ett kontor är under 20 grader för kallt, över 21 för varmt. Det här är helt universella siffror”, säger Tahvanainen. ”När det gäller ljud är det tydligt att ekande och bullriga öppna kontorslandskap är en dålig lösning. I produktionen, där buller är oundvikligt, måste man anstränga sig för att minska ekot och skapa behagliga ljudmiljöer, till exempel genom att kombinera akustik- och högtalarlösningar.”

Greenled erbjuder lösningar för välbefinnande för sina kunder och vill därför göra detsamma för sina anställda. De nya produktionsanläggningarna i Oritkari i Uleåborg, planerades redan från början med tanke på högkvalitativa arbetsmiljöfaktorer.

”Det finns många olika akustikprodukter på marknaden”, säger Pertti Tahvanainen. ”Men många av de material som används innehåller dammiga eller allergiframkallande råmaterial, eventuella fuktsamlare eller andra faktorer som försvagar inomhusluften. Ewona, som erbjuder helt dammfria och allergifria lösningar, var inte det billigaste alternativet, men vad kostar en dags sjukskrivning? Jag tänkte inte mer på det.”

Tahvanainen påpekar också att företagsansvar och hållbarhet i dag är frågor som måste påverka all företagsledning. ”Med hänsyn till detta var Ewona det mest ansvarsfulla valet i linje med våra värderingar.”

Kontakta oss

*” anger obligatoriska fält